KWAS NIKOTYNOWY I JEGO POCHODNE
Kwas nikotynowy metabolizuje w organizmie do amidu kwasu nikotynowego (witamina PP). Jeśli podaje się go w dawkach większych, niż to wynika z zapotrzebowania jako na witaminę, to hamuje uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej, zmniejsza stężenie wolnych kwasów tłuszczowych i triglicerydów w surowicy, zmniejsza biosyntezę frakcji LDL cholesterolu. Działa silnie rozszerzająco na naczynia obwodowe (p. rozdz. 8) oraz silnie drażni przewód pokarmowy. Około 50% leczonych chorych nie toleruje kwasu nikotynowego. Kwas nikotynowy łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego.
Wskazany jest przede wszystkim w stanach zwiększonego stężenia frakcji VLDL i LDL (typ II, III, IV i V hiperlipoproteinemii). W dużym programie wtórnej prewencji choroby wieńcowej (Coronary Drug Project) wykazano, że jego stosowanie wyraźnie zmniejszało śmiertelność w porównaniu z grupą kontrolną. U niektórych chorych (zwłaszcza w typie Ilb) korzystne jest kojarzenie go z cholestyraminą. Objawy działania niepożądanego i przeciwwskazania opisano w rozdziale o lekach rozszerzających naczynia.
Dodaj komentarz