Komórki błony śluzowej żołądka
i uszkodzeniem błony śluzowej wrażliwej na czynniki mechaniczne, chemiczne, działanie gorąca, zimna i różnic stężeń. Żołądek wyjaławia pokarm i umożliwia wchłanianie żelaza, wapnia i witamin, zwłaszcza B12.
Komórki błony śluzowej żołądka wytwarzają enzymy: pepsynę, katepsynę, podpuszczkę i lipazę (51). Powstaje tutaj kwas solny, śluz, wewnętrzny czynnik krwiotwórczy. Komórki srebrochłonne błony śluzowej mają charakter wewnątrzwydziel- niczy i uwalniają: gastrynę, serotoninę, histaminę, heparynę, somatostatynę, moty- linę.
Pomimo dużych przemian, którym ulega pokarm w jamie ustnej i żołądku, właściwe trawienie odbywa się dopiero w jelicie cienkim. W nim następuje rozkład pożywienia na wolne aminokwasy, cukry proste, kwasy tłuszczowe, glicerol, sole mineralne i witaminy. Tutaj substancje te są wchłaniane.
Dodaj komentarz