LEKI REGULUJĄCE GOSPODARKĘ TŁUSZCZOWĄ
Rola zaburzeń gospodarki tłuszczowej w patogenezie miażdżycy, mimo wielu kontrowersji nie wydaje się budzić wątpliwości. Zwiększone stężenie cholesterolu w surowicy jest ważnym czynnikiem prowadzącym do odkładania się lipidów w ścianie tętnic i powstania zmian miażdżycowych. Udowodniono, że jest to jeden z głównych czynników ryzyka wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Związek hipertriglicerydemii z zachorowalnością na chorobę niedokrwienną i zawał serca nie jest tak oczywisty, chociaż nie brak dowodów, że i ona zwiększa stopień ryzyka zagrożenia chorobą niedokrwienną serca.
Szczególnie duże zagrożenie stwarza równoczesne zwiększenie stężenia cholesterolu i triglicerydów. Związki tłuszczowe są transportowane przez krew w połączeniu z białkami, tworząc cząsteczki lipoprotein. Rozdział lipoprotein w ultrawirówce lub za pomocą elektroforezy pozwala na wyróżnienie 4 ich frakcji: 1) chylomikronów,
Dodaj komentarz